Националната комисия за културно наследство и архитектура одобри плановете за възстановяването

...
Националната комисия за културно наследство и архитектура одобри плановете за възстановяването
Коментари Харесай

В "Нотр Дам" ще има пейки на колелца и съвременно изкуство

Националната комисия за културно завещание и архитектура утвърди проектите за възобновяване на интериора на парижката катедрала " Нотр Дам ", откакто се увери, че те дават отговор на законите за културното завещание, разгласи ръководителят й Алберик дьо Монголфие. 

Засега комисията отхвърли да одобри измененията по сектора за сядане и статуите на светците, съобщи Франс прес. 

Преди да бъдат утвърдени пейките на колелца и с осветяване, би трябвало да бъдат показани техни прототипи. Що се отнася до статуите, налага се да бъдат непокътнати местата им. Друг принцип е обзавеждането да бъде основано от един дизайнер.

Експертите се опълчиха на преместването на статуите на светците, както и на трансформирането на мястото на хора в пространство за молебствия, тъй като се притесняват, че подът от 18-и век ще бъде повреден от прекосяването на доста хора.

 

По-модерен дизайн 

Проектът не планува възобновената сърцевина на катедралата да наподобява както преди огнената буря, нанесла трагични провали на паметника на културата напролет на 2019 година Планира се след реставрацията интериорът да бъде с по-модерен дизайн и с детайли от актуалното изкуство. Това провокира остри реакции от страна на френски и интернационалните архитекти и експерти. Според публикация в английския в. " Дейли телеграф " катедралата щяла да замязя на Дисниленд.

По проект възобновяване на " Нотр Дам "  трябва да завърши до 2024 година, когато тя още веднъж ще отвори порти за гости. Преди пожара всяка година обектът беше посещаван от към 12 милиона туристи от целия свят. Построяването на знаковата катедрала стартира през 12-и век и е приключена в съществени линии 100 години по-късно, през 1260 година

Според обява във френския в. " Монд " показаният план за нов интериор на " Нотр Дам " планува вековните произведения на Льо Нен или Шарл льо Брюн да " съжителстват " с творби на модерни създатели като Ернест Пиньон-Ернест и Луиз Буржоа. Министърката на културата Розлин Башло удостовери пред Агенция Франс Прес, че " това са образци " и тя самата  " не се опълчва " на тези концепция.

Засега обаче в одобрения план не се загатват съответни имена на създатели. 
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР